Knuffelhonden moeten slachtoffers zedenmisdrijven troosten

Slachtoffers van zedenmisdrijven kunnen binnenkort in Rotterdam tijdens verhoren gezelschap krijgen van de honden Twix en Kyara.

De zachtaardige viervoeters moeten de stress wegnemen en de personen in kwestie op hun gemak stellen. 'Poot in hand zijn we sterker', is het credo.Het idee om de zogenoemde AAI-honden – AAI staat voor Animal Assistent Intervention - Twix en Kyara in te zetten, komt van politieagent Arno de Bruijn.

Hij is de initiatiefnemer en projectleider van de pilot die tot 1 april komend jaar wordt uitgevoerd.Nadat De Bruijn al vaker gehoord had van therapiehonden en zijn eigen snuffelaar ervoor zorgde dat de leesachterstand bij zijn zoon verminderde, kwam hij met het initiatief therapiehonden in te zetten op de afdeling zedenzaken.

,,We gaan de honden inzetten zodat slachtoffers rustig blijven en makkelijker contact kunnen maken tijdens een verhoor."De voorbereiding van het project is al twee jaar bezig. In samenwerking met DogsWork – waar Twix en Kyara vandaan komen – en Avans Hogeschool, dat wetenschappelijk onderzoek doet en hoopt aan te kunnen tonen of de inzet van aaibare honden succesvol is. AD 12-4-2017