'Helft kindermisbruikers krijgt geen gevangenisstraf'

Bijna de helft (43 procent) van de volwassenen die een kind ernstig seksueel misbruikt, krijgt geen gevangenisstraf.

Slechts een op de vijf daders krijgt een vrijheidsstraf van meer dan een jaar, terwijl de wet maximumstraffen hanteert van zes jaar tot zestien jaar. Die hoge straffen worden vrijwel nooit opgelegd, schrijft De Telegraaf.

De krant baseert zich op een rapport van Corinne Dettmeijer, de Nationaal rapporteur mensenhandel en seksueel geweld tegen kinderen, dat woensdag wordt gepresenteerd. Voor het rapport 'Ontucht voor de rechter II' analyseerde de rapporteur 182 kindermisbruikvonnissen uit 2012 en 2013.

Dettmeijer noemt het ook opmerkelijk dat rechters weinig rekening houden met verzwarende factoren. Zo worden daders die eerder een zedendelict pleegden, of leraren die een kind misbruikten dat aan hun zorg was toevertrouwd, niet zwaarder bestraft.

Ook zijn er maar weinig kindermisbruikers die van de rechter een beroepsverbod opgelegd krijgen. Dat terwijl tien procent van de kinderen wordt misbruikt door een dader die met kinderen werkte als docent, sportcoach, gastouder of oppas.

Vaak geeft de rechter geen beroepsverbod omdat de dader het 'verwerpelijke van zijn gedrag inziet', al een ander beroep heeft gevonden, of 'geen pedoseksuele gevoelens heeft'. Dat zegt volgens Dettmeijer echter niets over het risico van herhaling.

Ze pleit voor helderder richtlijnen voor rechters. Dettmeijer werkte zelf jaren als kinderrechter. Rechters zeggen zich niet te herkennen in het kritische rapport. De koepelorganisatie van strafrechters stelt dat ,,geen enkele zaak hetzelfde is''.

Volgens Michiel de Ridder, de voorzitter van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS), zijn rechters zich ,,er zeer van bewust dat duidelijkheid van groot belang is voor de acceptatie van een uitspraak''. Het pleidooi van Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer om de straffen meer met elkaar in lijn te brengen, overtuigt hem ook niet.

,,Dat lijkt mij geen goed idee. Juist bij deze gevoelige zaken is het extra belangrijk zorgvuldig naar de feiten te kijken en elke zaak op zichzelf te behandelen'', zo reageerde hij in een verklaring. De Ridder benadrukt dat in de rechtszaal veel verschillende zaken voorbijkomen.

,,Dit verklaart ook de diversiteit in straffen die worden opgelegd. Ontucht is altijd een verschrikkelijk iets, maar er zit wel een verschil tussen bijvoorbeeld een ongewenste aanraking of jarenlang seksueel misbruik.'' Trouw 14-9-2016