Sweetie 2.0: nieuw virtueel meisje gaat op pedojacht

Chattende pedoseksuelen in de hele wereld worden vanaf april belaagd vanuit Nederland.

Terre des Hommes laat in die maand 'Sweetie 2.0' los; het kleine zusje van het oudere virtuele meisje. Vrolijke huisvaders met kinderen, goedlachse studenten, zakenlieden en een jongen met een prachtige vriendin. Ze werden in 2013 ontmaskerd als kindermisbruikers.

Vier Nederlandse onderzoekers gingen schuil achter Sweetie, het virtuele Filipijnse meisje, ontwikkeld door hulporganisatie Terre des Hommes. Mannen die online speuren naar seks met kinderen, komen vanaf april in het vizier van Sweetie 2.0, de opvolgster van het 'meisje' uit 2013. Versie 2.0 wordt veel grootschaliger, vertelt projectleider Hans Guyt.

Met Sweetie hielden 'zijn' mensen 10 weken lang negentien chatrooms in de gaten, maar volgens de FBI zijn er zo'n 40.000 internetfora waar mannen zoeken naar webcamseks. Daarom wordt nu de laatste hand gelegd aan een 'chatbot', want dat is Sweetie 2.0. ,,Zij struint tegelijkertijd 100 tot 200 chatrooms af en voert tientallen gesprekken tegelijk.'' Aan dat gepraat hoeft geen mens meer te pas te komen.

,,Die chatbots voeren geen intellectueel gesprek, maar dat hoeft ook niet. Kinderen in Manilla kennen misschien zo'n 250 Engelse woorden. En er wordt echt niet gevraagd wat voor weer het is. Dat gaat echt meteen van Jan pakt de leuning.'' Oftewel: de vunzige voorstellen laten nooit lang op zich wachten. Sweetie 2.0 lijkt nog veelbelovender dan haar voorgangster in 2013.

Toen zorgde het project van Terre des Hommes voor ophef, ongeloof, strafrechtelijke veroordelingen zelfs. Meer dan duizend kindermisbruikers uit 71 landen werden ontmaskerd. En eindelijk had de hulporganisatie de aandacht voor het fenomeen dat ze in 2011 in de smiezen kreeg, toen kinderprostituees weliswaar uit de disco verdwenen, maar op bleken te duiken achter de webcam.

Maar de massaliteit van het kindersekstoerisme veranderde niet. Nog altijd gaan elke dag naar schatting zo'n 750.000 mannen online voor webcamseks met kinderen. Het is de bedoeling dat aantal nu werkelijk omlaag te brengen, door middel van een 'ontmoedigingsbeleid' voor surfende pedofielen.

Forensisch psychologen die samenwerken met Terre des Hommes zijn ervan overtuigd dat een daling bewerkstelligd kan worden door misbruikers te confronteren met wat ze doen. ,,We hebben dankzij Sweetie gezien dat het gaat om heel gewone mensen, met een gezin, een baan, een vriendenclub. Zij hebben heel wat te verliezen.''

Om in de gaten te houden of het schrikeffect écht werkt, is de Universiteit Tilburg ingeschakeld. Die onderzoekt - ook weer met behulp van software - of er als Sweetie 2.0 heeft huisgehouden inderdaad minder pedofielen het web opgaan. AD 13-2-2016