Dader van kindermisbruik blijkt vaak naast familielid

Bij kindermisbruik is de dader in 38% van de gevallen een familielid van het slachtoffer.

Dat is vaker dan tot nog toe werd gedacht, meldt RTL Nieuws op basis van een onderzoek van de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen naar zevenhonderd vonnissen van misbruik in 2012 en 2013. Bijna een kwart van de daders is een ouder, broer of stiefbroer.

In dertien procent van de gevallen gaat het om 'tweedelijns familie', zoals een opa of oom. Vaak wordt gedacht dat het gevaar van buitenaf komt, zegt nationaal rapporteur Corinne Dettmeijer. 'Maar het gevaar komt juist vaak van heel dichtbij, soms zelfs van de allernaaste familie."

Dettmeijer pleit voor meer aandacht voor het signaleren van misbruik binnen de familiekring, aangezien slachtoffers van misbruik door een bekende vaak pas veel later aangifte doen dan wanneer een onbekende in het spel is. Daar waar van misbruik door een onbekende binnen tien dagen aangifte bij politie wordt gedaan, zou dat bij bekenden gemiddeld zo'n acht maanden later zijn.

Er zou meer aandacht voor het signaleren van misbruik binnen de familie moeten komen, aldus Dettmeijer. Vaak wordt ook geen aangifte gedaan door misbruikten, zegt de rapporteur. Hoe groot die aantallen zijn is niet bekend. De 'dubbele band' met het misbruikende familielid zou een reden kunnen zijn om geen aangifte te doen.

,,Aan de ene kant is het een familielid waarvan je houdt, maar het is ook de misbruiker die vreselijke dingen doet'', aldus Dettmeijer. De rapporteur wijst erop dat het 'herkennen' van het slachtoffer binnen de familie op een 'goede en integere wijze' gebeurt. Dat is het allerbelangrijkste.

Zo zou het evenwicht, ook zonder aangifte, worden hersteld. Soms kan een misbruikt kind echter alleen worden geholpen door aangifte te doen. Het complete onderzoek wordt begin volgend jaar gepresenteerd. AD 19-8-2015