Steeds meer loverboys chanteren met seksfilmpjes

Loverboys gebruiken steeds vaker compromitterende filmpjes en foto's, om meisjes te dwingen tot prostitutie.

Uit schaamte doen hun slachtoffers wat hun pooiers willen. Hulpverleners horen meer meisjes vertellen hoe zij gechanteerd worden, met seksfilmpjes en naaktfoto's. 'Door te dreigen deze filmpjes op het web te gooien, doen meisjes wat loverboys willen,' zegt Ineke van Buren van Fier Fryslân, de grootste gespecialiseerde opvang voor slachtoffers van mensenhandel in Nederland.

Er zijn gevallen bekend van meisjes die al na enkele dagen werden gedwongen hun lichaam te verkopen.   Uit de meest recente cijfers blijkt dat 278 meisjes per jaar vallen voor een loverboy, die hen eerst verleidt en vervolgens tot betaalde seks dwingt.

Waar deze zich vroeger nog bediende van gehaaide, geduldige technieken een meisje over te halen als prostituee te werken, slaan ze nu sneller hun slag door gebruik te maken van internet. Beelden die voor de webcam zijn gemaakt, blijken het perfecte chantagemiddel.

Als meisjes eenmaal in handen van een loverboy zijn gevallen, komen ze vaker in illegale sekshuizen terecht. Zo zijn in Amsterdam op de Wallen nog nauwelijks slachtoffers van loverboys te vinden, nu de minimumleeftijd er is opgetrokken van 18 naar 21 jaar.

Pubermeisjes worden aan het werk gezet in de kennissenkring van hun pooier, op hotelkamers of in appartementen. 'Ze verdwijnen in een circuit waar je als hulpverleners veel moeilijker bij kan,' zegt Heleen Haak van het Scharlaken Koord, een christelijke hulporganisatie die actief is in Amsterdam. 

Zij vermoedt dat het daardoor lastiger wordt voor meisjes om uit de klauwen van hun loverboy te ontsnappen. 'Het is moeilijker om hulp te aanvaarden van iemand die je niet kent.' Ook om meisjes op het spoor te komen maken loverboys gebruik van het internet.

Profielen op social media worden gebruikt om potentiële slachtoffers op te zoeken en te benaderen, waarna ook de filmpjes gemakkelijk gemaakt kunnen worden. Het Scharlaken Koord heeft de preventie aangepast, om op scholen te waarschuwen voor de veranderde werkwijze. AD 11-7-2014