Kind is makkelijk te benaderen

Slachtoffers zijn er doodeenvoudig te vinden, en de pakkans is klein: de krochten van het internet vormen een walhalla voor online kinderlokkers.

Omdat misbruikers de compromitterende beelden van hun slachtoffers als chantage inzetten, durven de kinderen bijna nooit aangifte te doen. Veel digitale misbruikzaken komen vaak helemaal niet, of pas na jaren aan het licht. „Het feit dat de zaak rond Michel S. pas aan het rollen komt nadat er 400 slachtoffers zijn gemaakt, geeft goed aan hoe iemand jarenlang in stilte kan handelen”, zegt Jules Mulder, behandelaar bij forensische polikliniek De Waag.

„Een online kinderlokker of groomer gooit in feite honderden hengels uit. Zo is er altijd wel een kind dat toehapt. In de loop der jaren wordt iemand steeds behendiger in het benaderen van kinderen.” Een digitale misbruiker zal proberen over een lange periode een steeds intiemere band op te bouwen met zijn slachtoffer, weet Mulder.

En dat kan bij uitstek via het web. „Het kind voelt zich veilig op zijn eigen kamertje, achter de computer. Het kind voelt zich vrij om volledig open te zijn.” Stapje voor stapje wordt het kind door de gewiekste dader verleid tot ontuchtige handelingen, en eenmaal naakt voor de webcam is er geen weg meer terug.

Volgens Maaike Pekelharing van het Meldpunt Kinderporno zijn slachtoffers, die meestal een leeftijd tussen 12 en 14 hebben, vooral nieuwsgierig. „In deze leeftijd zijn kinderen in de puberteit, hun seksualiteit aan het ontdekken. In het begin vinden ze de contacten vaak spannend en willen ze grenzen ontdekken.”

Achteraf komen de gevoelens van schuld. „Kinderen zien zichzelf vaak niet als slachtoffer”, zegt Pekelharing. „Ze denken: ik heb me toch uitgekleed, ik heb er toch aan meegedaan? Het maakt de stap om erover te praten, laat staan tot het doen van aangifte, alleen maar groter.” Online kinderlokkers dreigen het materiaal openbaar te maken.

Pekelharing: „Slachtoffers kunnen de rest van hun leven het gevoel houden dat ze op iedere straathoek herkend worden. De angst is gigantisch.” De Telegraaf 11-1-2014