'Sexting' werkt

Jongeren 'sexten' zich rot. Het versturen van seksueel getinte berichten of foto's via de telefoon is hip, happening en blijkt bovendien nog effectief ook.

Maar, oplettendheid is gewenst. Uit onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics, blijkt dat jongeren die sexten ook daadwerkelijk meer kans maken om deel te nemen aan seksuele activiteiten (van kussen tot geslachtsgemeenschap) dan jongeren die niet sexten.

Aan het onderzoek werkten ruim 400 tieners uit Rhode Island tussen de 12 en 14 jaar mee, die een vragenlijst invulden over hun deelname aan seksuele activiteiten en het al dan niet versturen van seksueel getinte berichten en/of foto's. Wat bleek? Ruim 20% van deze studenten 'sext', 17% doet dit via een tekstberichtje en 5% stuurt zowel berichtjes als foto's.

Zorgwekkend is volgens de onderzoekers dat deze jongeren ook daadwerkelijk seksueel actiever blijken te zijn. Dat op zich is niet erg, maar: 'Hun gebrek aan volwassenheid en onoplettendheid kan snel leiden tot ernstige, negatieve gevolgen waar niet alle jongeren zich bewust van zijn', zo schrijven ze.

In Nederland bijvoorbeeld, maak je je in principe (volgens artikel 240b) schuldig aan kinderporno als je jonger bent dan 18 jaar en van jezelf een foto maakt in een seksueel getinte houding. Voor de wet ben je dan dus eigenlijk schuldig aan een zedenmisdrijf en strafbaar.

Datzelfde geldt als je opnames maakt van webcamseks met je vriend(in). En ook als je dergelijk beeldmateriaal in bezit hebt en/of verder doorstuurt aan vrienden. In Nederland zullen jongeren echter niet snel vervolgd worden als 'zedendelinquent'. Het OM houdt namelijk rekening met experimenteergedrag tussen jongeren.

Dit wil niet zeggen dat sexting, of beter gezegd, de mogelijke gevolgen ervan niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Het grootste risico van sexting is dat beeldmateriaal snel online gezet en verspreid (geretweet) kan worden. Deze ongewenste publicatie kan vervolgd worden, als bijvoorbeeld smaad/laster (iemand ernstig beledigen en/of goede naam en eer aantasten), zo waarschuwt de politie op haar site. De Telegraaf 6-1-2014