Seksuele intimidatie onder jongeren

De meerderheid van de jongens vindt dat meiden seksueel getint gedrag zelf uitlokken. Vooral door schaars gekleed te gaan. ”Als je een minirokje draagt dan vraag je er toch om?"

Dit blijkt uit onderzoek van Een Vandaag onder ruim 2.000 jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Toch geven veel jongens aan dat ze oppassen dat ze niet te ver gaan. Ongeveer de helft van de meiden (44%)  bekent dat ze seksueel getint gedrag vaak juist leuk vindt, als het maar niet kwetsend is of beledigend wordt. 37 procent daagt graag jongens uit.

Bij ondervraging van de meiden blijkt dat maar liefst de helft zich wel eens seksueel geïntimideerd heeft gevoeld. Meestal voelden ze zich geïntimideerd door onbekenden. Zo’n 58 procent is wel eens tegen haar wil aangeraakt. bij 13 procent werd zelfs de intieme delen betast en 12 procent werd gezoend.

Drie op de tien meiden (29%) kregen te maken met exhibitionistisch gedrag en vier op de tien kregen een ongepast seksueel voorstel (40%). Nog eens 38 procent werd voor ‘hoer’ of ‘slet’ uitgemaakt. Bijna de helft (45%) voelt zich wel eens gezien of behandeld als lustobject.

Tweederde van hen (69%) vindt dit kwetsend, een derde (31%) vindt het juist vleiend. Ook jongens hebben te maken met seksuele intimidatie. Zo’n 14  procent van de ondervraagde jongens heeft zich wel eens geïntimideerd gevoeld. en net als bij de jonge meiden gebeurde dit door een onbekende.

20 procent is wel eens tegen zijn wil aangeraakt en 19 procent voelt zich wel eens behandeld als een lustobject. In tegenstelling tot de meiden ervaren jongens dit als een compliment. De Telegraaf 6-9-2013