Pleidooi reclassering: 'Verban' ontuchtpleger

Plegers van ernstige misdrijven, zoals ontucht, moeten na hun celstraf vaker worden geweerd uit gemeenten waarin hun slachtoffers wonen.

Daarvoor pleiten Reclassering Nederland en deskundigen in het AD. Wat hen betreft moet het Openbaar Ministerie (OM) de rechter al tijdens het strafproces vragen om de dader een gebiedsverbod op te leggen. Het gebeurt nu regelmatig dat een ex-zedendelinquent na zijn straf weer opduikt in de plaats waar hij zijn misdaden beging.

'Slachtoffers kunnen hem dan tegen het lijf lopen, wat natuurlijk te gek voor woorden is', vindt Sjef van Gennip, voorzitter van Reclassering Nederland. Zij kunnen dan net als buurtbewoners alleen bij de burgemeester om een gebiedsverbod voor de dader vragen.

Een goed maar omslachtig hulpmiddel, aldus Van Gennip. 'In veel gevallen kunnen wij voor het strafproces al inschatten of iemands terugkeer tot onrust zal leiden.

Bovendien is naar de rechter stappen kostbaar en tijdrovend. Vooral kleine gemeenten beschikken niet altijd over de nodige juridische kennis of financiële middelen.' AD 2-9-2013