Digitaal centrum kindermishandeling- en misbruik

Een landelijk digitaal expertisecentrum gaat kindermishandeling- en misbruik zo vroeg mogelijk opsporen.

De beste medische artsen van ons land 24 uur zullen per dag beschikbaar zijn bij het helpen van het stellen van een diagnose. De experts, die samenwerken met het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) , kunnen binnen mum van tijd bijvoorbeeld vaststellen op welk tijdstip een kind een blauwe plek heeft opgelopen, of een bot opzettelijk is gebroken en of er sprake is van seksueel misbruik.

Artsen uit alle ziekenhuizen, huisartsen en ook medewerkers van consultatiebureaus kunnen hier terecht. MRI's en foto's van de mogelijke slachtoffers kunnen snel op afstand worden beoordeeld. Jaarlijks worden 120.000 kinderen lichamelijk mishandeld of seksueel misbruikt.

Kinderen die mishandeld zijn, vervallen later ook in deze slechte gewoonte bij hun eigen kinderen. „We willen zo vroeg mogelijk een diagnose kunnen stellen, om bijvoorbeeld vreselijke zedenmisdrijven als met Robert M. te voorkomen,” zegt professor Hugo Heymans, oprichter van het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK).

Het LECK is een samenwerking van de drie academische ziekenhuizen Emma Kinderziekenhuis/AMC (Amsterdam), het Wilhelmina Kinderziekenhuis/UMCU (Utrecht) en het Sophia Kinderziekenhuis/EMC (Rotterdam) en het NFI. Meer informatie kan verkregen worden via www.chanceforachild.nl De Telegraaf 6 april 2013.