Harde aanpak mensenhandel succesvol

In het afgelopen jaar heeft de marechaussee honderden mensenhandelaren, mensensmokkelaars en illegalen meer opgepakt dan in 2011.

In een grote actie tegen internationale mensenhandel, sloten de autoriteiten vorig jaar in Eindhoven het Baekelandplein met veel raamprostituees af. Het aantal gevallen van mensensmokkel steeg van 86 naar 141, het aantal gevallen van mensenhandel van 97 naar 110. Meer dan 1700 illegalen werden in 2012 opgepakt. Een jaar eerder was dat ongeveer 1500.

Dat blijkt uit cijfers van de Marechaussee. Een woordvoerder zegt tevreden te zijn over het hogere aantal arrestaties. De marechaussee vond ook meer mensen met vervalste paspoorten en meer verdacht geld, dat in Nederland vermoedelijk zou worden witgewassen. Mensenhandelaren brengen voornamelijk vrouwen hiernaartoe om in de prostitutie te werken.

De slachtoffers komen vaak uit Oost-Europa. Bij mensensmokkel gaat het om immigranten die in Nederland een beter leven zoeken. Permanente controles aan de grenzen zijn niet toegestaan. De marechaussee mag alleen steekproefsgewijs controleren. Regeringspartijen PvdA en VVD willen de regels voor de controles uitbreiden. De Telegraaf 24-2-2013