Verhoor verstandelijk beperkten kan zonder expert

Bij een verhoor van iemand die verstandelijk beperkt is, hoeft volgens staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie niet altijd een externe deskundige aanwezig zijn.

Dat zei de bewindsman donderdag in een debat in de Tweede Kamer. Naar de mening van de bewindsman is voldoende kennis bij de politie aanwezig. Er is een 'kwaliteitsslag gemaakt' op dit vlak. Er zijn aparte verhoorders voor deze groep. Verder krijgt volgens hem dit onderwerp veel aandacht bij de opleiding.

Het gaat me niet om de kosten, benadrukte Teeven. Volgens Kamerlid Jan de Wit (SP) wordt bij de opleiding echter nog steeds weinig aandacht besteed aan het verhoren van deze specifieke groep. Bij de aangifte en verhoor van mensen met een laag IQ gaat het nog steeds niet goed, aldus De Wit.

De Tweede Kamer nam vorig jaar een motie aan van SP en GroenLinks waarin werd gevraagd om standaard bij elk verhoor van een verstandelijk gehandicapte een deskundige aanwezig te laten zijn. Zonder een expert zou mogelijk cruciale informatie verloren kunnen gaan. De staatssecretaris zei niet wezenlijk van mening te verschillen met De Wit.

Teeven gaat nog nu een aantal gevallen waar het volgens De Wit misging nog eens onder de loep nemen. Daarna komt de bewindsman in de Kamer op de kwestie terug. AD 8-2-2013