Kindersekstoerisme opnieuw onderwerp campagne

Een nieuwe campagne tegen kindersekstoerisme die woensdag van start is gegaan, moet meer en betere tips opleveren waarmee justitie aan de slag kan.

De Koninklijke Marechaussee (KMAR), het ministerie van Justitie, reiskoepels ANVR en TUI, ECPAT en Plan Nederland vragen reizigers alert te zijn op Nederlanders die in het buitenland uit zijn op seks met kinderen. Aan deze reizigers wordt gevraagd verdachte zaken te melden, bijvoorbeeld bij Meld Misdaad Anoniem. De komende 2 maanden krijgt iedereen bij de paspoortcontrole op de luchthavens Schiphol, Rotterdam-Den Haag en Eindhoven een flyer mee, waarin aandacht voor kindersekstoerisme wordt gevraagd.

Commandant Hans Leijtens van de KMAR en minister Ivo Opstelten (Justitie) deelden de eerste flyers uit op Schiphol. Ook komen er grote posters te hangen die de aandacht moeten trekken. De duizenden reisorganisaties die bij ANVR en TUI zijn aangesloten, plaatsen banners op hun websites. Ook hebben medewerkers van reisorganisaties in het buitenland een handleiding gekregen voor het geval een toerist met informatie naar hen toe komt. De campagne is een vervolg op een eerste initiatief van de marechaussee en het ministerie van Justitie uit 2010.

Deze pilot richtte zich nog op Thailand en Brazilië, waar veel kinderseks toeristen naartoe gaan. De campagne van dit jaar is niet op specifieke landen gericht, omdat kindermisbruikers naar veel meer landen reizen, aldus de marechaussee. Na die eerste campagne is duidelijk geworden dat de marechaussee en de politie tips van betere kwaliteit nodig hebben om een opsporingsonderzoek te beginnen naar een mogelijke kinderseks toerist.

Reizigers die behalve een land of een stad bijzonderheden als naam, hotel of bar, luchtvaartmaatschappij en datum weten, kunnen tips geven waar de politie mee aan de slag kan. „Het is niet de bedoeling dat reizigers zelf voor politieagent spelen”, meldt de marechaussee nog. Ook moet de publieksactie duidelijk maken aan reizigers dat het wel degelijk zin kan hebben om dit soort informatie door te geven. Nederlanders die zich in het buitenland schuldig maken aan kindermisbruik, kunnen in Nederland vervolgd worden. Het maakt niet uit dat ze dat in een ander land hebben gedaan. De Telegraaf 24-10-2012