VVD wil slachtoffertaks invoeren

Iedereen die wordt veroordeeld voor een strafbaar feit moet een toeslag van 25 tot 45 euro gaan betalen.

Dat geld gaat in een fonds waaruit slachtoffers een vergoeding kunnen krijgen. Dat zei VVD'er Fred Teeven vrijdag op BNR Nieuwsradio. Teeven is staatssecretaris van Justitie en pleit al langer voor een zogeheten slachtoffertaks. Momenteel is het zo dat de overheid de schadevergoedingen voor slachtoffers voorschiet.

Het geld blijkt echter lastig te verhalen op de daders, waardoor de Staat er bij inschiet. Sinds vorig jaar is er door de Staat ruim 10 miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffers van zeden- en geweldsmisdrijven. Slechts 550.000 euro daarvan kwam uit de portemonnee van de daders.

Teeven hoopt de rest van het geld nog wel binnen te krijgen. ,,Het is moeilijk om het op de daders te verhalen, maar we hebben daar wel 40 jaar de tijd voor'', zei hij in de uitzending. Sommige landen hebben al een slachtoffertaks en daar werkt het systeem volgens Teeven goed.

Hij verwacht dat er voldoende geld binnen zal komen voor het fonds, omdat alle veroordeelden de toelage moeten betalen, dus ook als er geen slachtoffers bij betrokken zijn. Teeven stelde in de uitzending dat de slachtoffertaks als het aan de VVD ligt in een regeerakkoord wordt opgenomen. De Telegraaf 10-8-2012