Nieuw meldpunt misbruik

Slachtoffers van misbruik en geweld binnen overheidsinstellingen en pleeggezinnen kunnen vanaf 1 oktober terecht bij een nieuw meldpunt.

Rieke Samson-Geerlings, de voorzitter van de de commissie die onderzoek doet naar dit soort misbruik, riep gisteren staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten van Volksgezondheid op haast te maken met de realisatie van het meldpunt. Volgens een woordvoerder van Veldhuijzen van Zanten is het geld geregeld en moet het plan alleen nog verder worden uitgewerkt.

Het nieuwe meldpunt wordt ondergebracht bij Slachtofferhulp. Bij het tijdelijk meldpunt van de commissie zijn volgens Samson-Geerlings tot nu toe 800 meldingen binnengekomen. "Maar dat is het topje van de ijsberg", zegt Rieke-Samsom. "Er zijn nog zoveel meer slachtoffers die zich niet hebben gemeld, maar die daaraan in een later stadium wel behoefte krijgen."

De commissie-Samson onderzocht misbruik van kinderen die de afgelopen decennia door de kinderrechter uit huis zijn geplaatst. Rieke-Samson zou graag zien dat ook mensen die slachtoffer zijn geworden van geweld bij het meldpunt terecht kunnen. Dat zou ook moeten gelden voor misbruikslachtoffers die elders dan in pleeggezinnen of instellingen zijn misbruikt, bijvoorbeeld in het kindervervoer. RTL nieuws 11-7-2012