Opening Centrum Seksueel Geweld

Op 17 januari wordt in het UMC Utrecht het Centrum Seksueel Geweld geopend.

Dit centrum is speciaal opgericht om slachtoffers die recent aanranding of verkrachting hebben meegemaakt zo snel mogelijk te helpen. Nieuw is dat het centrum ook 24 uur per dag telefonische bereikbaar is. Slachtoffers kunnen direct na het seksueel geweld worden opgevangen door professionals, die de eerste psychologische en medische opvang verzorgen.

Ook slachtoffers die geen aangifte willen doen kunnen in het centrum terecht. De meeste slachtoffers wachten vaak te lang met het zoeken van psychische en medische hulp terwijl zeker de helft van hen kamp met ernstige psychische en lichamelijke klachten. In Nederland heeft ongeveer 12 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen ooit een verkrachting meegemaakt.

In het Centrum Seksueel Geweld werken verschillende disciplines met elkaar samen. Je kunt hierbij denken aan kinderartsen, psychologen, seksuologen, maatschappelijk werkers, rechercheurs, forensisch artsen, verpleegkundigen, gynaecologen en infectiologen. In Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is zo'n overkoepelend centrum al succesvol gebleken.

Een adequate eerste opvang door professionals verkleint het risico op medische problemen (SOA, HIV, letsel, ongewenste zwangerschap), psychische problemen (post traumatische stressstoornis, depressie) en vergroot de kans op daders op te sporen. Als over een half jaar blijkt dat de aanpak in Utrecht succesvol is, dan zullen andere regio's volgen.

Het Centrum Seksueel Geweld is 24 uur bereikbaar op telefoonnummer 088-75 555 88.  Nu.nl 16-1-2012