Snel duidelijkheid over verjaring misbruik

Oud-minister Wim Deetman, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar seksueel misbruik in de kerk, hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de mogelijkheden om daders in verjaarde zaken toch te vervolgen.

Dat zei hij dinsdag, in reactie op geluiden om verjaringstermijnen op te willen heffen. „Ik heb de vurige hoop dat er snel uitsluitsel komt in het belang van de slachtoffers", aldus Deetman bij een congres over het onderzoek van zijn commissie.

Hij zei grote juridische haken en ogen te zien bij de plannen. Volgens professor Renée Kool (Strafrecht), verbonden aan de Universiteit Utrecht, wordt het een juridisch moeilijk verhaal, mede omdat zowel kerk als omgeving zweeg.

Zij noemde de roep om verjaarde zaken toch strafbaar te stellen een „onjuiste" beweging, die vooral zorgt voor teleurstelling. Slachtofferorganisatie Klokk was het met haar eens. De juridische aspecten kunnen wel worden bekeken, maar slachtoffers hebben meer behoefte aan het confronteren van daders en inleving door de kerk. Telegraaf 20-12-2011