Kind veel te kwetsbaar op internet

Hoogleraren, kennisinstellingen en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) luiden de noodklok: het is van groot belang dat scholen en ouders veel meer voorlichting gaan geven om de privacy van kinderen op het internet te beschermen.

Het SCP pleit daarvoor in een rapport. Hoe meer persoonlijke informatie kinderen publiceren, hoe vatbaarder ze zijn voor negatieve ervaringen. Uit het SCP-rapport blijkt dat vijftien procent van de kinderen tussen de 9 en 16 jaar seksuele berichten of foto's ontvangt.

De uitwisseling gebeurt vooral onder jongeren zelf, zonder dat zij zich lijken te beseffen dat de berichten, foto's en video's overal terecht kunnen komen. "Dat kan langdurige gevolgen hebben", laat SCP-onderzoeker Nathalie Sonck weten. "Tweederde van alle ouders weet hier niets van.

Daarom is internetbegeleiding op jonge leeftijd al van groot belang."  4% wordt herhaaldelijk online gepest en 6% van alle kinderen spreekt af met onbekende mensen, die ze alleen uit de digitale wereld kennen. De Gelderlander 6-10-2011