Commissie geschokt door misbruik in jeugdzorg

De commissie-Samson is geschokt door de aard, duur en frequentie van gevallen van seksueel misbruik in de jeugdzorg.

De commissie baseert dit op een analyse van 500 binnengekregen meldingen van seksueel misbruik van uit huis geplaatste kinderen sinds 1945. De voorzitter van de commissie, Rieke Samson, sprak woensdag op een persconferentie in Den Haag van „zeer ernstige gevallen van seksueel misbruik die vaak jarenlang aanhielden".

Vooral leidinggevenden en pleegouders maakten zich schuldig aan het misbruik. In mindere mate was er sprake van misbruik van minderjarigen onderling. In acht op de tien gevallen gaat het om zware verkrachting volgens Samson. De plegers zijn vrijwel allemaal man. „Het is voor de kinderen heel lastig om melding te maken van misbruik.

Zij hebben al een trauma opgelopen omdat ze uit huis zijn geplaatst en vooral in de jaren '80 werden ze vaak niet geloofd als ze vertelden misbruikt te zijn", aldus Samson. In twee derde van de gemelde gevallen is daar niets mee gedaan, zo blijkt uit de voorlopige rapportage. Het eindrapport van de commissie-Samson verschijnt in juli 2012.

Volgens Samson is er onder de misbruikslachtoffers nauwelijks behoefte aan financiële compensatie. „Ze willen hun verhaal kwijt, erkenning voor wat ze is aangedaan en hopen hiermee dat anderen niet hetzelfde leed hoeven mee te maken. Telegraaf 22-6-2011