Straf voor verkrachten van kind moet zes jaar omhoog

Kinderverkrachters moeten zwaarder worden gestraft. Nu kunnen de daders maximaal twaalf jaar cel krijgen.

Dat is veel te weinig, vindt het CDA. De regeringspartij komt met een initiatiefwet om de maximumstraf voor seksueel misbruik van jonge kinderen te verhogen tot achttien jaar cel. "Het gaat om misdrijven waarvan je de rillingen over de rug lopen", zegt Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg. "Kijk bijvoorbeeld naar het misbruik van heel jonge kinderen door Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak. Zo iemand mag niet wegkomen met twaalf jaar gevangenisstraf".

Van Toorenburg wil ook in de wet vastleggen dat ernstig seksueel misbruik van kinderen jonger dan twaalf jaar altijd verkrachting heet. Dat is nu nog niet zo, omdat moeilijk te bewijzen valt of er geweld is gebruikt. Justitie vervolgt Robert M. daarom alleen voor ‘ontuchtige handelingen' met baby's. "Dat is niet uit te leggen aan ouders met een kind dat door Robert M. is misbruikt. Het penetreren van weerloze kinderen is hoe dan ook een walgelijke vorm van geweld.

Er zijn allemaal juridische argumenten waarom het seksueel binnendringen bij jonge kinderen geen verkrachting wordt genoemd. Maar heel Nederland denkt: hoe kan dit. En als niemand het op straat nog begrijpt, moeten we de wet aanpassen". Op internet circuleert sinds deze maand een petitie waarin wordt opgeroepen de wet te veranderen zodat penetratie van baby's, peuters en kleuters altijd verkrachting wordt genoemd. De petitie is al door 67.250 mensen ondertekend. AD 31-3-2011