Justitie krijgt jaarlijks 1500 valse meldingen

Elk jaar worden in ons land tienduizend aangiften van zedendelicten gedaan, variërend van verkrachting tot kindermisbruik. De Landelijke Expertisegroep Bijzondere Zedenzaken (LEBZ), een onderdeel van Justitie, schat dat circa vijftienhonderd bewust vals zijn.

 "Tegen die aangiften is geen kruid gewassen", zegt Gert Kraaij, advocaat bij het Alkmaarse kantoor Veraart de Granada, dat veel cliënten bijstaat die zeggen dat ze valselijk van kindermisbruik worden beschuldigd. Kaaij behartigt ook de belangen van Petra uit Zuidlaren. "Vooral bij echtscheidingen wordt het middel vaker en vaker ingezet om de zaak te beïnvloeden. En dan is het een vreselijk machtig en gemeen wapen". Vaak gaat het om vrouwen die hun ex-man beschuldigen.

Door overbelasting en capaciteitsproblemen bij politie en justitie kan het maanden, zo niet jaren duren voordat duidelijk wordt of iemand valselijk is beschuldigd. "De werkdruk is hoog en het bewijs moeilijk", zegt Kaaij. Bij twijfel kunnen zedenaangiften worden doorgeschoven naar de LEBZ. Die beoordeelde van 2003 - 2007 42 van dergelijke beschuldigingen. In negen van de tien gevallen luidde het advies het onderzoek te stoppen. AD 7-9-2010