Dna-onderzoek minder vrijblijvend na misdrijf

Grote dna-onderzoeken in belangrijke strafzaken moeten minder vrijblijvend worden. Dat vinden in elk geval VVD en CDA in de Tweede Kamer.

Ze reageren op de onverwachte tegenvaller in het dna-onderzoek dat moet leiden naar de moordenaar op de 11-jarige Nicky Verstappen. Zijn ouders vrezen dat de moordenaar nooit wordt gevonden, omdat veel mensen weigeren vrijwillig dna af te staan. "Lukt het niet om vrijwillig dna op te vragen, dan moeten we serieus bekijken of we dat verplicht kunnen stellen", zegt CDA Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Ook VVD'er Fred Teeven voelt voor aanscherping van de regels. Hij waarschuwt wel nadrukkelijk dat de groep mensen die justitie oproept, niet te groot mag worden. "Er moet een rem op zitten. Want een verplicht dna-onderzoek werkt al snel te ruig".

De PVV kon gisteren niet op de zaak ingaan, maar is in algemene zin voorstander van een hardere aanpak van misdaad. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie noemt de noodkreet van Nicky's ouders voorbarig. Het vrijwillige dna-onderzoek wordt pas over een maand afgerond, zegt zij. Nicky werd in de zomer van 1998 dood gevonden nabij Brunssum. AD 11-9-2010