Verplicht slot op Facebook

Persoonsgegevens van jongeren op sociale netwerksites zoals Facebook, Hyves of MySpace moeten achter slot en grendel. Dat bepleit de CDA delegatie in het Europees Parlement. Profielen van mensen onder de 18 jaar moeten verplicht worden ingesteld op bescherming van privé gegevens, zodat derden niet stiekem met gevoelig materiaal aan de haal gaan.

Deze inbreuk op de privacy is een groot probleem op internet. Zo duiken sommige foto's van jongeren plots op bij kinderpornosites of worden meisjes gechanteerd met uitdagende foto's. "Voor onder de 18 jaar moet de standaardinstelling altijd op privé staan en dan is het vervolgens aan een jongere om zelf aan te geven of zijn gegevens ook openbaar mogen worden voor onbekenden", aldus euro parlementariër Lambert van Nistelrooij, die brede steun van het EU-parlement verwacht voor de plannen.

De CDA'er doet een dringend beroep op de Europese Commissie om snel met maatregelen te komen. Volgens hem ondernemen de netwerksites op dit moment veel te weinig actie om dit probleem te tackelen. "Privé foto's en andere privé gegevens zijn veel te makkelijk te achterhalen op het internet. Soms worden jonge meisjes zelfs afgeperst met foto's die van hen op het internet verschenen. Zoiets draag je je hele leven met je mee", aldus Van Nistelrooij.

Hij wil ook dat de EU haast maakt met een verplichting voor zogeheten alarmknoppen op de netwerksites. Met zo'n knop kunnen kinderen hulp zoeken als ze worden lastiggevallen op het internet. Daarnaast moet het volgens hem moeilijker worden gemaakt om persoonsgegevens op te sporen met zoekmachines zoals Google of Yahoo. ,,Als er nu wordt gezocht op een naam, komt meestal direct het profiel op een netwerksite naar boven van iemand met daarbij toegang tot allerlei privé gegevens. Dat moeten we niet willen." De Telegraaf 15-9-2010.