Slachtoffers misdrijf vaker in geldnood

Slachtoffers van misdrijven komen steeds vaker in geldnood vanwege de hoge advocaatkosten. Dat zeggen het Fonds Slachtofferhulp en het Burgercomité tegen onrecht.

,,Er doen zich schrijnende situaties voor,'' constateert Carlo Contino van het Fonds Slachtofferhulp. ,,Dagelijks doen slachtoffers van misdrijven of nabestaanden een beroep op ons noodfonds. Het gaat om allerlei soorten slachtoffers, bijvoorbeeld vrouwen die zijn gevlucht voor huiselijk geweld of ouderen die zijn beroofd.

Ze krijgen van ons een steuntje in de rug, in ieder geval om een paar weken boodschappen te kunnen doen.'' Nu krijgen bij wet alleen slachtoffers van ernstige misdrijven een gratis advocaat. Anderen vallen in de praktijk vaak tussen wal en schip, zegt Contino.

Ze hebben een advocaat nodig om een schadevergoeding te regelen of voor rechtsbijstand in soms jarenlang slepende procedures en ze kunnen die niet betalen, of ze steken zich om die reden juist in de schulden.Volgens Contino komt een groeiend aantal schrijnende situaties aan het licht. ,,Ze zullen er altijd al zijn geweest,maar door de toenemende aandacht voor de rechtspositie van slachtoffers weten mensen organisaties als de onze sneller te vinden".

Om problemen in de toekomst te voorkomen, moeten alle slachtoffers en nabestaanden van misdrijven, klein of groot, standaard in aanmerking komen voor een gratis advocaat, zegt oud-kamerlid Joost Eerdmans van het Burgercomité tegen onrecht. Eerdmans noemt de situatie ‘schandalig', temeer daar volgens zijn berekeningen er acht keer meer geld naar hulp aan daders gaat dan naar die aan slachtoffers. "Het werkt bovendien een groot gevoel van onrechtvaardigheid in de hand", meent Contino. AD 29-4-10