Aktie tegen seksverzoekjes

De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden, NU'91, schakelt Justitie in om zorgpersoneel te beschermen tegen seksueel getinte verzoeken van patiënten.

Hoewel NU'91 al jarenlang signalen ontvangt over patiënten die, vaak tot verbijstering van de verplegende of verzorgende, vragen om hem of haar te strelen of zelfs verder te gaan, was er volgens woordvoerster Karin Weerts van de beroepsorganisatie nu een concrete aanleiding om werk te maken van dit stille probleem. "We konden er nooit een vinger achter krijgen", zegt zij.

"Maar nu diende zich eerder dit jaar een 24-jarige studente hbo-verpleging aan, die van een cliënt met een persoonsgebonden budget de vraag kreeg hem seksueel te bevredigen. De verzorgenden, met wie de studente meeliep, gaven aan dat zij een dergelijk verzoek regelmatig inwilligden. Zij zagen het als onderdeel van hun zorgtaak. De geschrokken studente meldde haar ervaringen bij de politie, het bemiddelingsbureau en bij NU'91."

Volgens de zorgbond kunnen seksuele handelingen nooit onderdeel zijn van het takenpakket van verzorgenden en verpleegkundigen, ook al worden vooral jonge verpleegkundigen op dat punt geïntimideerd. Uit de anonieme meldingen komt naar voren dat vrouwelijke verpleegkundigen door patiënten bij de borsten of in het kruis werden betast, in het ziekbed getrokken, of klem werden gezet door een patiënt en daarna betast en gekust. Ook luidde een verzoek een pornofilm te mogen bekijken tijdens de katheterisatie.  Telegraaf 22-4-10