Speciale rechercheurs zoeken internetpedo’s

Speciale rechercheurs worden momenteel in Amsterdam opgeleid om pedofielen aan te pakken die hun slachtoffers op internet zoeken.

Sinds begin dit jaar heeft het politiekorps een extra wapen tegen deze kindermisbruikers in handen. Voorbereidende handelingen kunnen nu al goed zijn voor maximaal twee jaar celstraf. Op slinkse wijze benaderen de pedo's kinderen op internetsites, waarbij ze zich vaak voordoen als minderjarigen. Ze dwingen seksuele handelingen af voor een webcam of regelen afspraakjes om tot een ontmoeting te komen.

Tot voor kort moest het echt fout gaan alvorens de misbruiker kon worden gearresteerd, maar nu zijn de voorbereidingen zelf al strafbaar. De politie heeft alle agenten nu opgeroepen extra alert te zijn op het internetmisbruik, grooming genoemd. Daarnaast gaan enkele rechercheurs van Bureau Zedenpolitie zich louter bezighouden met het opsporen en bestraffen van de kinderlokkers.

Vorig jaar draaide de Amsterdamse zedenpolitie vijftig kinderpornozaken. Bij veertien andere politieonderzoeken verleenden de rechercheurs bijstand. Bij ongeveer een vijfde van de zaken was, voorafgaand aan het misdrijf, sprake van grooming. De kans is groot dat er dit jaar veel meer misbruikers tegen de lamp gaan lopen. De slachtoffers van grooming zijn vaak jonge (puber) meisjes die gebruikmaken van sociale netwerksites zoals Hyves.

Voor de misbruikers zijn dergelijke sites uitgelezen mogelijkheden om in contact te treden met de kinderen. Door veelvuldig mail- en chatcontact wordt het vertrouwen gewonnen en worden de meisjes verleid tot bepaalde intimiteiten. Vaak worden de slachtoffers daarna gechanteerd en nog meer misbruikt.

De speciaal opgeleide rechercheurs zullen actief op het internet gaan surveilleren en letten op taalgebruik en specifieke werkwijzen en strategieën van verdachten. Daarbij is het ook van belang dat andere politiemedewerkers rapporteren als ze iets verdachts waarnemen op internet.

Voorheen werd deze informatie geregistreerd onder het kopje 'overige zedenmisdrijven', maar nu is er de speciale code 'grooming' waardoor de speciale rechercheurs direct worden gealarmeerd. De Telegraaf 30-3-10.