Misbruik kost miljarden

De samenleving betaalt een hoge prijs voor ernstig seksueel misbruik. Jaarlijks kost dat de maatschappij tussen de twee en drie miljard euro.

Dat zeggen misbruikexperts Thomas Bolm, psychiater bij ggz-instelling Altrecht, en Martijne Rensen, directeur van het Landelijk Centrum voor Vroegkinderlijke chronische Traumatisering (LVCT). De kosten lopen zo hoog op omdat slachtoffers vaak langdurig niet kunnen werken en veel hulp nodig hebben. Zij doen drie keer zo vaak een beroep op de zorg als niet-slachtoffers. Ernstig seksueel misbruik komt op brede schaal voor. Negen op de tien slachtoffers wordt misbruikt door een bekende, een familielid of een kennis.

In Nederland worden jaarlijks tussen de 140.000 en 160.000 kinderen mishandeld. Een deel van hen wordt seksueel misbruikt. Deze slachtoffers lopen later vaak niet met hun verleden te koop maar houden er wel lichamelijke en geestelijke klachten aan over.

De gevolgen van ernstig misbruik kunnen verwoestend zijn voor hun verdere leven. Slachtoffers zijn vaak zwaar getraumatiseerd, hebben meer depressies en zelfmoordneigingen dan anderen, ontwikkelen soms een persoonlijkheidsstoornis, krijgen te maken met eetstoornissen of raken verslaafd aan drugs of alcohol. Seksueel misbruik is niet alleen erg voor de slachtoffers, maar blijkt de maatschappij ook nog eens jaarlijks veel geld te kosten. Nederlands Dagblad 27-3-10