'Verruim vervolging misbruik'

Demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie beziet naar aanleiding van de meldingen over kindermisbruik binnen rooms-katholieke instellingen of de verjaringstermijn van kindermisbruik opgerekt kan worden. Dat zegde hij gisteren toe aan de Tweede Kamer.

Maar hij wees erop dat die recentelijk al is verlengd. Er wordt pas begonnen met ‘tellen' als het slachtoffer achttien jaar is geworden. De verjaringstermijn is twaalf jaar voor ontucht met een kind en twintig jaar voor verkrachting of voor gemeenschap met een kind onder de twaalf jaar. Demissionair minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin meldde de Kamer gisteren direct een eigen onderzoek te starten als uit de rapportage van de commissie-Deetman blijkt dat de kinderbescherming in de fout is gegaan. Vooralsnog heeft hij echter geen signalen dat de kinderbescherming meldingen over het misbruik binnen de katholieke internaten heeft genegeerd.

Meer dan duizend mensen hebben zich de afgelopen weken gemeld met verhalen over misbruik door gezagsdragers van de katholieke kerk. Dat zou vooral hebben plaatsgevonden in de jaren vijftig, zestig en zeventig. Afgelopen weekeinde kwamen ook meldingen naar buiten van kinderen die door de kinderbescherming, dus de overheid, in katholieke internaten waren geplaatst en daar waren misbruikt. De katholieke kerk heeft voormalig minister Wim Deetman, zelf lid van de Protestante Kerk in Nederland, gevraagd onafhankelijk onderzoek op te zetten naar het misbruik. Hij zal daarin ook de kinderbescherming betrekken.

PvdA-Kamerlid Kadisha Arib vreest dat misbruikte mensen schromen hun verhalen aan de commissie te vertellen omdat die in opdracht van de kerk werkt. Maar, zei Rouvoet later in een toelichting: "Ook een overheidscommissie kan ervan beschuldigd worden dat zij niet onafhankelijk is. Die doet dan inmmers onderzoek naar een overheidsinstelling, de kinderbescherming". De Gelderlander 24-3-10.