Specifieke kenmerken van een pedoseksueel

Zelfbeeld:

Zij hebben het gevoel een mislukkeling te zijn, doen alles om waardering te krijgen en willen geaccepteerd worden door anderen, maar ervaren daar te weinig steun voor krijgen.

Stemming:

Zij houden alleen maar van kinderen en dieren, voelen zich onzeker en opgelaten in contacten met volwassenen en trekken zich terug in een eigen wereld. Zij zijn bang voor dominante vrouwen en vermijden conflicten en verbergen de angst daarvoor.

Relaties:

Zij voelen zich afgewezen door vriendinnetjes en het huwelijk en de scheiding versterken dit gevoel van in de steek gelaten worden en het mislukken van het huwelijk. Zij voelen zich veiliger en meer geaccepteerd in contacten met jonge mensen.

Fantasie:

Zij kunnen een goede herinnering hebben aan een mooie relatie met een schoolvriendje en een avance van een oudere man roepen geen negatieve gevoelens op.

Voorbereiding misbruik:

Zij zoeken kinderen op die behoefte hebben aan genegenheid en geaccepteerd worden. Zij geven aan dat een intieme relatie best kan. Zij doen veel voor het slachtoffer, praten vaak over diens problemen en nemen ze mee uit zodat zij zich langzamerhand emotioneel afhankelijk van de pleger gaan voelen.

Verder zorgen zij ervoor dat andere volwassenen de pleger als een verantwoordelijk persoon beschouwen die het opneemt voor een jongen uit een probleemgezin.

Het misbruik op zich:

Zij zien een intieme relatie met een kind als een contact met wederzijdse goedkeuring en zij zijn ervan overtuigd dat de vriendschap hecht en wederzijds is. Zij hebben vaak niet door dat zij een kwetsbaar kind misbruiken.

Het opbouwen van de situatie:

Zij scheppen altijd situaties waarbij zij alleen kunnen zijn met het kind. Ook zorgen zij ervoor dat het kind zich veilig en geaccepteerd voelt in het bijzijn van de pleger.

Beredenering van de pleger:

De pleger zegt tegen zichzelf dat hij wat kan betekenen voor dit kind en dat de seks hem zelf ook geen kwaad heeft gedaan in zijn jeugd. Hij denkt dat de relatie écht wederzijds is en dat het kind graag bij hem wil zijn. Hij gaat ervan uit dat ze allebei gelukkig zijn.

Lichamelijk contact:

Dit begint met strelen en leidt er toe dat zij beiden seksueel opgewonden raken. Daarna gaat de pleger verder tot aan penetratie toe.

Het breken van de weerstand van een slachtoffer:

Een pleger kan als volgt redeneren: "Als een kind weigert, stopt ik met alle leuke uitjes en wijs ik hem kil af. Dan stemt hij of zij vanzelf weer toe".

Stoppen:

Als het kind in de puberteit komt, verliest de pleger zijn seksuele interesse in hem.

Sommige van bovenstaande punten kunnen ook betrekking hebben op een pedofiel.