Inleiding

Het is belangrijk om eerst twee termen uit elkaar te houden, namelijk 'pedofiel' en 'pedoseksueel'. Als een volwassene zich seksueel aangetrokken voelt tot kinderen, is hij pedofiel. Iemand die seksuele handelingen met kinderen verricht of heeft verricht, noemt men 'pedoseksueel'. Dit is ook de uitleg van beide termen door ''de Dikke van Dale'.

Het kan gaan om kinderen in alle leeftijden, vanaf baby's tot pubers, zolang ze niet volgroeid zijn. Er zijn pedofielen die alleen fantaseren, anderen willen daadwerkelijk seks met kinderen. Zolang het blijft bij het hebben van gevoelens en fantasieën wordt er in principe geen schade toegebracht aan anderen. Anders is het als de gevoelens of fantasieën ook in praktijk gebracht worden.

Seks met kinderen is strafbaar en kan de pedoseksueel in grote problemen brengen, niet alleen met de politie maar ook met mensen in zijn omgeving. Voor kinderen die seksueel contact hebben met een pedoseksueel (onvrijwillig of schijnbaar vrijwillig) kan dat grote gevolgen hebben in hun hele latere leven.

Zolang het kind jonger is dan 12 jaar is seksueel contact in ieder geval strafbaar. Seks met jongeren tussen de 12 en 16 jaar is strafbaar als de jongere (op het moment of achteraf) bezwaren maakt. Bij pedofilie gaat het duidelijk om een seksuele voorkeur.

Een vader die zijn kind seksueel misbruikt, hoeft niet pedoseksueel te zijn. Het kan zijn dat zijn voorkeur uitgaat naar een volwassene en dat het kind een vervanging is, een manier om zijn seksuele behoeften te bevredigen.

Zulke contacten zijn wel pedoseksueel, maar niet pedofiel. Bij seksueel contact met kinderen wordt de grens van het gewone lichamelijke contact overschreden. De meeste volwassenen vinden het prettig om kinderen te knuffelen en dat is ook belangrijk voor het kind.

Zodra de volwassene het echter opwindend vindt, is het contact eigenlijk al seksueel geworden. Volwassen seks past niet bij een kind, want kinderen beleven seksualiteit totaal anders. Zij moeten de kans krijgen om zelf stap voor stap met leeftijdsgenoten hun seksualiteit te ontwikkelen.

Het beeld dat in de maatschappij bestaat van pedofielen/pedoseksuelen is uiterst negatief: seks met kinderen en ook de behoefte daaraan, wordt algemeen afgekeurd. Terecht, want het past niet in een gezonde seksualiteit en het kan kinderen grote schade toebrengen.

Ook het kopen van kinderporno is een misdaad tegen het kind: het kind is/wordt misbruikt om de lusten van de volwassene te bevredigen.

Pedofielen zijn vaak mensen die een eenzaam leven leiden en die een grote belangstelling hebben voor de kinderwereld. Ze willen als het ware kind zijn met de kinderen. Niet alle pedofielen brengen hun voorkeur in de praktijk.

Er zijn pedofielen die hun leven lang nooit seksueel contact hebben met kinderen, of die slechts een enkele, langdurige relatie onderhouden met een kind. Vaak is dan de overweging dat het te gevaarlijk voor henzelf is; voor seks met kinderen kun je gevangenisstraf krijgen.

Er zijn ook pedofielen die geen bevrediging vinden in hun pedofiele gevoelens. Zij hebben moeite het hun geaardheid, voelen zich schuldig en hebben een soort haat - liefdeverhouding met kinderen. Zij willen voor zichzelf ook liever niet erkennen dat ze pedofiel zijn. De meeste pedofielen zoeken echter wel regelmatig contact met kinderen als ze de kans krijgen.

Zij zien hun geaardheid niet als een probleem, maar wel de reacties van andere mensen. Zelf hebben ze het gevoel dat er geen kwaad in schuilt, dat ze alleen maar lief zijn voor het kind.