Het moederloze gezin

Als de ouders scheiden of de moeder overleden is en de dochter woont bij de vader, zorgt de dochter voor de vader en de eventuele andere kinderen.

Wanneer een dochter een verzorgende rol op zich neemt, voor de vader en eventuele andere kinderen, kan er een situatie ontstaan, waarbij de band of de relatie die een dochter heeft met de vader van het gezin, het karakter krijgt van een partner/moederrelatie.

Wanneer de ouders gescheiden zijn, speelt de angst voor verlating bij de betrokkenen een minder grote rol en is incest vaak van kortere duur. Als het meisje 15 of 16 jaar is, kan ze seksueel contact weigeren. Ze kan zich beperken tot een aantal huiselijke plichten, gaat misschien experimenteren met relaties met leeftijdgenoten en haar ontwikkeling kan vrij normaal verlopen.

Wanneer de moeder overleden is zoeken vaders en dochters troost bij elkaar voor het verlies van moeder, van waaruit een incestrelatie tot stand kan komen. De duur van de relatie is onder andere afhankelijk van het vermogen het verlies van moeder te verwerken. In dit soort gezinnen kan incest ook plaatsvinden als het meisje 18 jaar of ouder is.