In de media

Huiselijk geweld komt vaak voor. Iedereen die er mee te maken heeft kan het Advies - en Steunpunt Huiselijk Geweld in Gelderland bellen voor hulp. Het steunpunt bestaat nu een paar maanden. Wat gebeurt er met de telefoontjes die hier binnenkomen?

Je partner slaan, je vriendin schoppen, je ex stalken, gedwongen seksuele handelingen verrichten of je kinderen kleineren. Huiselijk geweld komt vaak voor. Bijna de helft van de Nederlanders heeft er ooit mee te maken gehad. Bij het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) in Gelderland komen telefoontjes binnen van mensen die hulp zoeken, advies en informatie vragen, of hun hart willen luchten.

Vandaag is het stil bij het ASHG. De telefoons rinkelen maar een paar keer zachtjes, en geen van de keren gaat het om huiselijk geweld. Drie maatschappelijk werkers, Paulien, Ineke en Nicole, zitten achter een bureau in een kantoor zonder franje. Ze zijn bezig met allerlei formulieren, voeren gegevens in en bellen instanties op. Af en toe overleggen ze met elkaar.

Het is niet altijd zo stil; sinds de opening van het steunpunt in november zijn circa tweehonderd telefoontjes binnengekomen. Paulien pakt er een aantal formulieren bij waarop de telefoontjes zijn geregistreerd, en vertelt waar ze over gaan. Christa slaat haar vriend en schaamt zich hiervoor. Ze durft het niet te vertellen aan haar hulpverlener. Het steunpunt adviseerde Christa het voorval toch te melden, en aanvullende hulp te vragen, bijvoorbeeld agressietraining. Ondertussen deed haar vriend aangifte bij de politie.

Willemijn belde omdat ze mishandeld wordt. Zij werd aangemeld bij de lotgenotengroep van vrouwenopvang Hera. Omdat ze aangaf in therapie te willen, werd ze doorverwezen naar het informatiecentrum geestelijke gezondheidszorg. Hendrik zag dat een vriend van hem mishandeld werd. De maatschappelijk werkers adviseerden hem het slachtoffer te laten bellen naar het steunpunt, en meteen de politie te bellen als hij weer zoiets meemaakt.

Ook een peuterspeelzaalleidster belde het steunpunt omdat ze geschreeuw en gebonk had gehoord en niet wist wat ze moest doen. Zij krijgt het advies de politie te bellen als ze weer iets hoort en het Meldpunt Kindermishandeling in te schakelen. Marianne kon zien dat de buurvrouw haar kinderen ernstig mishandelde. Het steunpunt belde de politie, die snel ter plaatse was. „De telefoontjes zijn heel divers. Het gaat niet alleen om mannen die hun vrouw slaan, zoals veel mensen denken", aldus Paulien.

Het ASHG is een vraagbaak voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft. De deskundigen adviseren, geven informatie en kunnen contact opnemen met andere hulpinstellingen of een huisarts. „Vaak is er meer aan de hand dan alleen huiselijk geweld", vertelt Paulien. „Soms is er sprake van posttraumatische stress, verslavingsproblematiek of opvoedingsproblematiek. Wij proberen iedereen zo goed mogelijk te helpen."

Naast de telefoontjes krijgt het ASHG ook formulieren van de politie opgestuurd. Daarop staan alle meldingen of aangiftes van huiselijk geweld. Wanneer aangegeven is dat hulp gevraagd wordt, neemt het steunpunt contact op met organisaties die hulp kunnen bieden.

Dat zijn bijvoorbeeld

  • Hera vrouwenopvang,
  • Kairos daderhulpverlening,
  • Bureau Slachtofferhulp,
  • Bureau Jeugdzorg
  • Advies- en Meldpunt Kindermishandeling.

In enkele gevallen waarin aangegeven is dat geen hulp gevraagd wordt, probeert het steunpunt het geweld toch zo veel mogelijk te voorkomen. Zo wordt het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling op de hoogte gesteld als er sprake is van kindermishandeling.

Miljoenen Nederlanders zijn slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Jaarlijks doen zich ongeveer vijfhonderdduizend gevallen voor. Slechts het topje van de ijsberg wordt bij de politie gemeld: 12 procent. „Specifieke hulpverlening bestaat al langer, maar via het steunpunt kan iedereen advies krijgen: dader, slachtoffer, buren of iemand van de peuterspeelzaal", aldus Silvana Palazzo, leidinggevende van het steunpunt. „Dat een dader van huiselijk geweld geen advies en steun nodig heeft, is een achterhaalde gedachte waar we op deze manier mee afrekenen."

Sommige namen in dit artikel zijn om privacyredenen gefingeerd.

Het ASHG

Het ASHG is in de regio Oost- en Midden-Gelderland op 25 november 2005 van start gegaan. Iedereen uit Gelderland kan er terecht. Alle steunpunten in de provincie hebben hetzelfde telefoonnummer. In andere delen van Nederland bestaan al steunpunten, of worden ze momenteel opgezet.

ASHG Gelderland: 0900-6600066 (10 ct/min, 24 uur per dag)
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: http://www.huiselijkgeweld.nl

Bron: De Gelderlander