Voordelen van wraak

Wraaklust, de emotie achter de wraak daad/actie, is een oppeppende actieve emotie. Het is een goed verweer tegen machteloosheid, zwakte, en verlies van identiteit. Wraakgevoelens houden het slachtoffer scherp en oplettend.

Het ervaren en toelaten van wraaklust vermindert het gevoel van vernederd te zijn. Het voeden van wraak neemt een groot deel van de pijn weg.

Het nemen van wraak zorgt er voor dat de woede waarschijnlijk niet, of minder, op het kind/vrouw word gericht of wordt opgekropt. De emoties zoals verdriet, minderwaardigheid, machteloosheid etc. zijn omgezet in wraaklust. Door het nemen van wraak wordt deze wraaklust deels of geheel bevredigd en is zodoende een emotionele uitlaatklep voor de man van het slachtoffer.

Voor de vrouw/kind die verkracht is kan de door de man genomen wraak ook bevredigend zijn.

  • Te veel daders krijgen vanuit het rechtssysteem onvoldoende straf of gaan zelfs vrijuit. Wanneer iemand onrecht is aangedaan en de dader word niet gestraft kan dat een bevestiging zijn van het "verdient hebben" van het onrecht. Wanneer de man wraak neemt kan dat als bevestiging worden gezien van de schuld van de dader. De man laat zien dat hij boos is op de dader en niet op zijn vrouw/kind.
  • Voor de vrouw kan het bevredigend zijn dat de man de dader pijn doet, beschadigd of vermoord. Er ontstaat dan een gevoel van gerechtigdheid. Het herstellen van een balans.
  • Het idee een dader nog een keer tegen te komen is heel beangstigend. Wanneer hij overleden of ernstig mishandeld is, is het makkelijker om de illusie van veiligheid te herstellen.

Ik heb een vrouw geïnterviewd die ongeveer dertig jaar geleden door haar oom is verkracht en ernstig is mishandeld. Deze oom loopt vrij rond en woont in dezelfde stad. Enkele jaren geleden kwam zij de desbetreffende oom tegen tijdens het winkelen waarbij hij haar bedreigde.

Zij durft niet meer te winkelen in de stad waar zij woont. Zij en haar man moeten noodgedwongen winkelen in een andere stad. Door de aanwezigheid van de dader voelt het slachtoffer zich bedreigd. Na dertig jaar gaat zijn terreur ongestraft door.