Date rape

De 17-jarige Inge bracht in de winter van 2002 een bezoek aan haar favoriete kroeg. Wat een onschuldige avond had moeten worden, mondde uit in een nachtmerrie. Ze werd het slachtoffer van een date-rape.

"Het was vrij rustig die avond", vertelt de nu 19-jarige Inge* uit de provincie Limburg. "Carnaval stond voor de boeg en er waren weinig mensen in de kroeg. Ik was samen met mijn beste vriendin. We waren lekker aan het dansen, een beetje uitdagend. Met de nodige mixdrankjes op zat de stemming er goed in.

Toen kwam ik een bekende jongen tegen waar ik al eens eerder mee had gekust. Hij stond er een beetje beteuterd bij. Laat ik hem opvrolijken, dacht ik bij mezelf. We gingen samen dansen en hebben nog even gezoend.

Net voor sluitingstijd wilde ik naar huis gaan maar dat accepteerde hij niet. Hij trok me de kroeg uit. Niemand zag het. Buiten schreeuwde hij om meer. Ik had hem opgegeild, zei hij. Hij pakte mijn polsen krachtig vast en begon me te zoenen. Toen ik tegenstribbelde, trok hij me mee naar een leegstaand trappenhuis. Daar ben ik verkracht."

Volgens de onderzoekers Shola Dhalganjansing en Sabine Raams, die in de jaren negentig al rapporteerden over date-rape, kan een definitie van date-rape zich omschrijven als ‘seksueel geweld in uitgaanssituaties'. Waarbij opgemerkt moet worden dat uitgaan niet alleen de uitgaansgelegenheden omvat. Ook een afspraakje bij iemand thuis is een vorm van uitgaan.

Het is niet bekend hoeveel slachtoffers Nederland telt als het om date-rape gaat. "Van verkrachting door een bekende wordt meestal geen aangifte gedaan", vertelt Mechteld Höing van de Rutgers Nisso Groep. Het Openbaar Ministerie behandelt date-rape overigens als ‘gewone' verkrachtingszaak. Het is dus onduidelijk welk percentage aan verkrachtingen onder date-rape vallen.

In Groot-Brittannië werden vorig jaar ruim duizend gevallen van date-rape gerapporteerd. Vermoedelijk is dit cijfer nog maar een topje van de ijsberg. In de meeste gevallen durven slachtoffers niet te praten. Of kunnen zij zich zelfs niets herinneren. Dat zij niets herinneren, komt omdat date-rape vaak gepaard met de drug GHB (Gamma Hydroxy Butyrate).

Regelmatig worden jonge mensen onvrijwillig met dit vloeibare narcosemiddel geconfronteerd. En dan, met name via toediening in zoete mixdrankjes. GHB is vloeibaar en smaakt erg zout. Je proeft het dan ook snel, tenzij de zoete smaak sterk overheerst. Dat de toediener geen prettige bedoelingen heeft, mag duidelijk zijn.

Dat het stiekem toedienen van GHB ook in Nederland een zorgwekkend probleem is, blijkt al snel als je even op het internet surft. Jonge slachtoffers vertellen over nare herinneringen na een ‘onschuldige stapavond'.

Zo vertelt een slachtoffer op de website drugsweb.nl het volgende relaas:

"Tijdens uitgaan is er GHB in mijn drankje gedaan. Gelukkig voelde ik me snel raar worden en ben ik direct naar huis gegaan. Ik weet hier bijna niks meer van, maar de volgende morgen vond mijn vader me bewusteloos in de kamer. Hij heeft me toen in bed gelegd. Toen ik de dag daarna pas wakker werd, wist ik helemaal niets meer. Voor hetzelfde geld was ik niet direct naar huis gegaan en had iemand me meegenomen!"

Maar verhalen met slechte afloop zijn ook bekend. In het hele land zijn aangiftes gedaan van verkrachting na onvrijwillig GHB-gebruik. Ook seks met iemand waarmee dat normaal beslist niet zou gebeuren, valt hieronder. In de Verenigde Staten heet GHB dan ook niet voor niets ‘date rape drug', de afspraak-verkrachtingsdrug.

Dat GHB in combinatie met alcohol of andere drugs levensgevaarlijk kan zijn, blijkt wel uit het feit dat er dodelijke slachtoffers zijn gevallen in Nederland. Daarnaast wordt ook het sterke slaapmiddel Rophynol toegediend in drankjes.

Dit middel is in tegenstelling tot GHB smaakloos. Beide middelen hebben een snelle uitwerking op het slachtoffer.Het beste advies is dan ook om met een vriendin naar huis te gaan als je je onverwachts ‘vreemd' begint te voelen.