Biologische factoren

Bij de meeste mannen sluiten agressief gedrag jegens een vrouw en seksueel opgewonden worden door die vrouw elkaar uit. Als mannen opgewonden zijn in een contact met een vrouw zijn ze meestal niet in staat om tegelijkertijd agressief te zijn jegens haar. Toch is er een biologische basis voor agressieve seksuele handelingen.

Agressie en seksualiteit blijken door de middenhersenen te worden beïnvloed en het netwerk van zenuwbanen aldaar is opmerkelijk gelijk voor het bevorderen van zowel seks als agressie. Daar komt nog bij dat het mannelijk geslachtshormoon zowel seksueel als agressief gedrag activeren.

De puberteit en de vroege volwassenheid zijn gekenmerkt door een plotselinge sterke toename in de productie van die hormonen terwijl ook seksueel en agressief gedrag in die periode dramatisch toenemen.

Deze biologische factoren stellen de opgroeiende jongen dus voor een moeilijke taak om seks en agressie te leren scheiden. Hij moet dus leren controle te krijgen over zijn biologisch aangelegde agressie en de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om seksuele relaties aan te gaan met wederzijds goedvinden.

Onder invloed van negatieve kindertijdervaringen, sociaal-culturele invloeden en bepaalde factoren mislukken sommigen in deze ontwikkelingstaak en dat bereidt de weg die naar agressief seksueel gedrag leidt.